Saturday, February 19, 2011

Kuidas valida fotograafi?

Kindlasti on pulmade meeldejäävusel üks suuremaid rolle kanda just fotograafil. Muidugi on hea silmad korraks kinni panna ja rännata tagasi sellesse päeva, kus pea igal sekundil tahtis suurest õnnest pisar silma tikkuda.
Jah, tagasi mõtetesse lennata on mõnus. Aga veelgi mõnusam on kätte võtta oma pulmaalbum ja minna tagasi sellesse päeva nö."päris sisse".  Need ilusad mõtted võiksid ju olla midagi sellist, "Me oleme ikka nii õnnelikud!", "Vaata nüüd, kui ilus ma olen", "See oli üks imeline päev!".


Olen tähele pannud, et kui mees naise kätt palub siis enamikul naistest on esimeseks mõtteks pulmakleit. Milline näen välja ma oma elu ühel ilusamal päeval? Jaa, see ajakirjade lappamine ja internetilehtedel päevi ja öid selle "õige" tagaotsimine ongi tähtis. Väga!

Kuid sama julgeksin ma öelda ka pulmafotograafi leidmise kohta.
Just nagu otsid oma soovi järgi pulmakleidi õmblejat, sama kehtib fotograafi kohta. Leida keegi, kes teeks just selliseid pilte nagu sinu soov, ei olegi tegelikult nii kerge. Eestis on täna väga palju fotograafe, kes teevad väga häid töid. Ja neid tuleb järjest juurde. 

Minu soovitus oleks, kui sul vähegi aega. Lappa ka fotograafide internetilehti. Vaata nende portfooliot ja töid. Samuti loe kommentaare ja erinevaid foorume. 
Olen tähele pannud, et eestlastel on komme väga tugevalt oma sõpru kopeerida. Kuid, kas kopeerime tegelikult seda mida me ise PÄRISELT soovime või on see hoopis seda, mis on nö. vajalik kopeerida, et teenida oma sõprade heameelt. Olen sellele päris palju mõelnud. Mitte, et ma siinkohal tahaksin materdada meie väga häid pulmafotograafe, kes on Eestis tunnustatud ja kelle graafikud on hea töö tõttu juba aasta/kaks ette täis planeeritud. 
Pigem sooviksingi, et inimesed leiaksid meie paljude fotograafide seast selle oma "sõbra". Soovitan soojalt ka fotograafiga vähemalt korra enne pulmi kokku saada. Siis saab fotograaf teid pisut tundma õppida ja teie teda. 
Esimene küsimus on fotograafile tavaliselt: mis on teie tasu? Kuid ölge parem ise fotograafile oma planeeritud eelarve ja kuulake, mida valitud fotograaf teile selle summa eest pakkuda saaks. Kõik on tegelikult läbirääkimise küsimus ja kui tõesti teie valitud fotograaf teie etteantud summa ulatusse ei mahu, ei ole ka ju tegelikult midagi katki. Otsimine jätkub :)

Samuti soovitan ma enne pulmi vaadata internetist või kataloogidest pulmapilte. Ja miks mitte tema kodus oma armsamaga nö. piltide "kuiva trenni". Väga hea on näiteks sellel aastal kui on pulmad lasta end palju pildistada. Kas üritustel või niisama mõnel heal sõbral kuskil looduses. Siis saate väga hea ülevaate sellest kuidas te võiksite piltidele jääda. Selline "ettemõtlemine" on väga paljudele kasuks tulnud ja oma pulmapäeval tunnete end kaamera ees juba palju mugavamalt ja vabamalt.




6 comments:

  1. Pigem võibolla Eestis pimestavadki kõiki meie nn staarfotograafid. Arusaadav - tahtes kindlalt head tulemust, valitakse fotograaf, keda paljud soovitavad. Hinnad aga ei pruugi alati saadud kvaliteeti õigustada. S.t. et häid fotograafe, kes samasugust (loe: mitte kehvemat) kvaliteeti pakuvad on mitmeid, kuid hinnalt sobivamaid :)
    Ise olen väga rahul, et leidsin enda jaoks tundmatu nime tänu sõprade soovitusele, saime kokku, rääkisime mida ootan, ütlesin oma hinna ja jõudsime kokkuleppele :) Tulemusega jäin ülirahule - vihmase ilmaga sain pildid, kus a)pole arugi saada, et sajab ning b) mulle meeldib kuidas ma välja näen (ei pea ennast just eriti fotogeeniliseks). Soovitan ja tervitan siinkohal Andres Teiss'i :)

    ReplyDelete
  2. Piret, aitäh sulle kommentaari eest. Just täna mõtlesin, et kes teie pulmas fotograaf oli. Pildid said ju fantastilised.

    ReplyDelete
  3. Nii tore, Triin, et pead just selleteemalist blogi ja saan seda algusest peale jälgida! Nädal tagasi sai minugi elus selgeks, et millalgi tuleb pulmad maha pidada! :D Ja on väga rõõmustav teada, et saan siin Sinult häid mõtteid ja ideid, mis suunas edasi liikuda. :)

    ReplyDelete
  4. Kaia, mul on hea meel, et oled minu lehe leidnud. Sissekannete kohta leiad teateid ka minu FBi kontolt.

    Ja muidugi minu suuremad õnnesoovid Sulle kihlumise puhul!

    ReplyDelete
  5. Mina soovitan vaadata ka sellisest konkurssi nagu http://www.wppb.eu/ kus baltikumi parimad pulmafotograafid mõõtu võtavad, sealt näeb, millised võiksid pulmapildid olla. Tehniliselt heal tasemel pildi teeb vast iga fotograaf, kuid et su pulmapildid ei oleks su sõbranna pulmapiltidega äravahetamiseni pead uurima, kas fotograafil ikka kunstilist "silma" ka on

    ReplyDelete
  6. Jätkuks mu eelmisele sissekandele. Baltikumi eelmise aasta parimaid pulmapilte saab vaadata siit http://voting.wppb.eu/slideshow.php Grand Prix auhinna võitis Annika Metsla. Kes pulma fotograafi otsib võiks ka tema palkamist kaaluda. http://annikametsla.blogspot.com/

    ReplyDelete