Sunday, May 1, 2011

PULMAKLEIT - Ideest teostuseni

Mõni aeg tagasi  piilusin ühe tuntud Eesti noore disaineri "riidekappi" ja uurisin tema käest, milliseid nippe ta jagaks naistele, kes on otsustanud pulmakleidi õmmelda lasta.

Nii käisingi külas oma heal tuttaval disaineril Triin Kärblasel. Veel enne kui hakkan Triinu nippe ja soovitusi Teiega jagama, räägin natukene Triinust endast.
Triin on NYMF moestuudio asutaja, omanik ja disainer. Niipalju kui mina mäletan on Triin juba väga ammu niidi ja nõelaga seotud olnud. Ja muidugi tervate kääridega. 
Triinu moestuudio asub Tallinna kesklinnas, Pärnu maanteel, Draamateatri vastas. Tema loominguga saate tutvuda NYMF Moestuudio kodulehel www.nymf.ee

Olen isegi Triinu käest paar lahedat riideeset tellinud. Eks disainerriietega olegi nii, et kui neid kannad siis on tunne hoopis teine kui poest ostetud rõival. Sest kellelgi teisel ju samasugust ei ole. Ja kui tegumood ongi pisut kellegagi sarnane siis selle riide tekkelugu ei saa kunagi mõne teise omaga sarnaneda. 

Aga nüüd tagasi algusesse...

Millal peaks tulevane pruut õmbjela poole kleidisooviga pöörduma?
Soovitav oleks 2-3 kuud enne pulmi. Jutule võiks tulla isegi 3-4 kuud enne. (Triinu puhul on konsultatsioon ja kliendi soovide kuulamine alati tasuta. Ja esimene kohtumine ei kohusta veel kleiti tellima.) Esimene kohtumine ongi teineteisega tutvumiseks ja soovide kuulamiseks. Alati on tulevasel pruudil õigus valida mõni teine disainer/õmbleja.

Milliseks kujuneb disainerkleidi eelarve?
Pulmakleidi eelarved algavad disainerite puhul enamasti 640 eurost (10 000 kroonist). Vähemaga on disaineri puhul juba keerulisem hakkama saada. Uhket ja suurt kleiti kahjuks 640 euro eest ei saa, sest väga kvaliteetse ja ilusa pitsi ühe meetri hind algab näiteks juba 255 eurost. Ja kanga ning materjali hind on kleidi eelarvest enamasti pool. 



Disain:NYMF Moestuudio /Foto: Helen Melesk




Kuidas käib kanga valimine?
Kanga valime koos ja ikka selle järgi mida tulevane pruut soovib. On olemas ka tellimis katalooge kuid teatud Eesti kauplustes on ka väga head kangad olemas ja oma silm on ju ikkagi kuningas. Ikka on soov näha kuidas kangas ja pits koos käituvad. Ja neid on poes hea kokku sobitada ja testida. Ka Riias on väga head kanga poed ja on ka seal kohapeal käidud. Samuti on hinnad Riias väga mõistlikud. 

Kas oma kangaga on ka keegi sinu jutule ilmunud?
Sellist juhust ei ole veel ette tulnud. Oleme ikka koos tulevase pruudiga valinud.

Kas tulla võib ka oma unistuste pulmakleidi pildiga/kavandiga?
Muidugi. Ja ka seda on ka ette tulnud. Kuid kunagi ei tule kleit pildil ja reaalsuses üks ühele. Ikka väikesed erinevused. Sest kleit peab kliendile sobima ja tal peab sellega mugav olema. Kuid jah, muidugi on disaineril lihtsam kui mingi "salasoov" lõike või pildi näol kaasas on. 

Mitmes kleidiproovis pruut enne pulmi käib?
Kleidiproove teen ma pigem palju. Sest palju otsustatakse proovide käigus ümber. See on hea võimalus kliendil oma soovide osas rohkem kaasa rääkida ja olla protsessi kaasatud. 
(Küsimusele, kas Triin on oma kliente ka pulmapäeval pidanud abistama, vastab ta, et seda ei ole ette tulnud, sest enamasti on pruutidel tublid lähedased, kes kleidi kohendamisel ja selgaaitamisel abiks on.)

Kas sa ka mehed sinu juurest pulmariietuse õmblemisel abi saavad?
Olen teinud selliseid lihtsamaid asju nagu vestid, lipsud jne. Pigem aksessuaare, mis on pruudi kleidiga sarnased. Kuid päris ülikondi õmmelnud ei ole. Teen koostööd disainer Kalle Aasamäega (http://www.kalleht.com/) . Kallel on vahvad kiiksuga meeste asjad ja ta teeb väga kvaliteetseid ülikondi. Ise olen teinud vaid linasest riidest ülikondi. Kuid jah, küsitakse ka meestele palju.

Disain: NYMF Moestuudio / Foto: Ilona Leppik

Milline on tänapäeva pruutkleit?
Tegelikult on nii, et pulmapäeval soovib igaüks end näha täpselt nii nagu on unistanud. Ja kleit peaks olema ennekõike mugav kanda. Üheks heaks soovituseks on see, et tulevane pruut võiks enne disaineri jutule tulemist käia pruutpaaride salongis ja selga proovida nö "oma soovi" kleiti. Enamus pruutidest ihkab endal seljas näha korsetti ja sellele juurde õmmeldud seelikuosa. Soovitangi tulevasel pruudil, kel seesugune soov proovida erineva tegumoega korsette. Võibolla ei olegi korsett kõige parem lahendus ja samuti kõige mugavam lahendus. Hiljem disaineri juures ümber mõelda võib olla juba hilja. Ja tellitud kleidis ei olegi hea olla. Seepärast on hea enne mõnes salongis proovimas käia. Salongiproovimine ei tähenda samamoodi kohustust ostmiseks. 
Tänapäeva pruutkleit ei pea tingimata olema valge.  On palju huvitava värviga kangaid ja võib öelda, et Eesti naised on isegi julged katsetama. Üha enam soovitakse kleidile Eesti mustriga tikandeid või heegeldusi. Olen teinud ka lühikesi pulmakleite. 

Kas sul on ette tulnud ka pärandatud kleidi ümberõmblemist?
Seda ei ole ette tulnud. Eks vanad kangad ja materjalid ole pisut teised ka kui tänapäeval. Ja paljud kleidid ei ole nii hästi säilinud, et saaks midagi uuesti ette võtta. Kuid põnev oleks proovida küll. 

Mitu pulmakleiti  sa enamasti aastas teed ?
Aastas kuski 10-15 kleiti. Kuid pulmakleitidele lisanduvad tihtipeale ka pruutkleitide kleidid ja kui abiellujatel on lapsed siis enamasti tulevad tähtsaks päevaks ka neile sarnaselt emale ja isale ühes stiilis riided.


NYMF Moestuudio
Pärnu mnt.10 / Suur-Karja 23 (Saarinemi maja siseaatrium)
10148 Tallinn, Estonia
Tel. 51 86 055
www.nymf.ee
http://www.facebook.com/NYMFmoestuudio